1469 Sok.No: 34 K.3 D:5 Alsancak / İzmir
Tel / Fax : 0 232 463 59 81
info@zeybekgumrukleme.com
WebArşiv

Gümrük Müşaviri Kimdir? Gümrük Müşavirliği Nedir?

Gümrük Müşavirliği, Danışmanlık, Eğitim, Lojistik, Lashing, Fumigasyon, Degasing

Gümrük Müşaviri Kimdir?

Eşyanın gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulmasına ilişkin gümrük işlemlerini, dolaylı temsil yoluyla takip eden ve sonuçlandıran ve kendilerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca gümrük müşavirliği izin belgesi verilen serbest meslek sahiplerine Gümrük Müşaviri denilmektedir. Gümrük Müşavirlerinin, 4458 sayılı Gümrük Kanununun 225. maddesinin 1’inci fıkrasında, dolaylı temsil yoluyla gümrük işlemlerini takip edip sonuçlandırabileceği belirtilmiştir.

Gümrük Müşavirliği sanıldığının aksine yeni bir meslek dalı değildir. Gümrük Müşavirliği mesleği ülkemizde 1909 yılından bu yana var olan bir meslek dalıdır. Ülkemizde nüfusun hızla yükselmesi sebebiyle iş arayanlar, gelecek planlaması yapanlar kendilerini bilindik mesleklerin aksine, geleceği olan, fazla talebin olmadığı meslek dallarına yönelmektedirler. Gümrük müşavirliği de bu meslekler arasında kendisine yer bulmaktadır. Gümrük müşavirliği mesleği popüler meslekler arasında yer almamaktadır. Ancak iş olanakları bu meslek dalında yine bilinenin aksine oldukça fazladır.

Gümrük Müşaviri Ne İş Yapar?

Gümrük müşavirliği mesleği, günümüzde dış ticaret sektörü ile ilgili olarak faaliyet gösteren ülkemizin en önemli sektörlerinden birisi haline geliştir. Gümrük müşavirleri, günümüz itibariyle yaklaşık 50 bin ithalat şirketi ile 30 bin ihracat şirketinin büyük bölümünün gümrük işlemlerini dolaylı temsil yöntemiyle takip ederek, sonuçlandırarak dış ticaret sektörüne hizmet vermektedirler. Gümrük müşavirlerinin ve gümrük müşavir yardımcılarının görevleri ve sorumlulukları aşağıda maddeler halinde belirtilmiştir;

  • Gümrük İşlemlerinin mevzuata uygun olarak yürütülmesini sağlamak,
  • Gümrük vergileri ile gümrük idarelerince tahsil edilmesi gereken diğer vergilerin (KDV, ÖTV… vb) doğru olarak tahsil edilmesini sağlamak,
  • Dış ticaret alanında faaliyette bulunan firmalara danışmanlık hizmeti vermek

Başka bir deyişle Gümrük Kanunu’nda işaret edilen gümrük beyanlarını dolaylı temsilci sıfatıyla (dış ticaret erbabının hesabına) yapmaya yetkili kişilerdir.

Vekaletname; Gümrük Müşavirlerinin iş takibi (dolaylı temsilci sıfatıyla işlem yapabilme) yapabilmesi için Gümrük Kanunu’nda belirtilen şartları taşıyan bir vekaletname ile görevlendirilmesi gerekir. Çünkü Gümrük Müşavirinin içinde bulunacağı faaliyetlerin konusunu oluşturan eşyanın mülkiyeti (eşyanın sahipliği) dış ticaret erbabına aittir. Konusunu mülkiyetin oluşturduğu her hususta olduğu gibi dış ticaret erbabı gümrük işlemlerinin yapılabilmesi için Gümrük Müşaviri Yetki Belgesi bulunan bir Gümrük Müşavirini vekaletname ile ayrıca yetkilendirmelidir. (Bir dava için bir avukatın yetkilendirilmesi gibi)

Gümrükçe Onaylanmış Bir İşlem veya Kullanım; Gümrükçe Onaylanmış Bir İşlem veya Kullanım deyimi teknik bir deyim olsa da anlaşılması kolaydır. 5 (beş) çeşit Gümrükçe Onaylanmış Bir İşlem veya Kullanım Mevcuttur.

1- Eşyanın Bir Gümrük Rejimine tabi Tutulması
2- Eşyanın Bir Serbest Bölgeye Konulması
3- Yeniden İhracat
4- Eşyanın Tasfiyeye Tabi Tutulması
5- Eşyanın İmhası ve Terk

Bugün itibariyle İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Mersin Gümrük Müşavirliği Derneklerine kayıtlı yaklaşık 1500 firma olup, bu firmalarda toplam 35000 civarında kişi çalışmaktadır. Aynı zamanda Türkiye genelinde yaklaşık rakamlarla 2500 Gümrük Müşaviri ile 6000 Gümrük Müşavir Yardımcısı olmak üzere toplam 8500 kişi karneli olarak dış ticaret sektöründe faaliyet gösteren firmalar adına gümrük işlemlerini takip edip sonuçlandırmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir