1469 Sok.No: 34 K.3 D:5 Alsancak / İzmir
Tel / Fax : 0 232 463 59 81
info@zeybekgumrukleme.com
WebArşiv

Hakkımızda

Gümrük Müşavirliği, Danışmanlık, Eğitim, Lojistik, Lashing, Fumigasyon, Degasing

Misyonumuz;

Müşteri memnuniyetini en üst düzeyde tutabilmek için: Teknoloji, bilgi ve deneyimi etkin şekilde kullanarak işlemleri mevzuat çerçevesinde hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirmek, İş Sürekliliği Yönetim Sistemi başta olmak üzere tüm uluslararası standartları eksiksiz yerine getirmek, Gümrük Müşavirliği etik değerlerine bağlı, karşılıklı güven esasına dayalı butik ve kaliteli hizmet sunmak…

Kim Bu Zeybekler?

deneme- Cemil Özen

Cepkenimizden renk almış bu dağlar,

Rüzgâr eser, su çağlar. . .

Dağlar, Canım Efeler. . .

Zeybekler. Batı Anadolu’da kendilerine has yaşam tarzları, efsanevi ve özendirici yiğitlik ve mertlik dolu hikayeleri, oyunları, türküleri. . .  

Bu başkaca duruş, bu başkaldırış, bu yüzden birçoklarını cezbeder, kendine çeker. Mert, cesur, düşenin yanında, haksızlığın karşısında bir abide gibi dikilirler. Bilhassa bu kadim toprakların son kurtuluş savaşında gösterdikleri üstün başarılar ile ünlerine ün katmışlardır.

Peki kimdir bu Zeybekler? Efe kime denir? Nereden gelirler? Biraz daha derinden irdeleyelim, bakalım neymiş işin aslı, hep birlikte öğrenmeye çalışalım.

Efe tabirinin Rumca’dan alınan “Efendi” sözünün kısaltılması sonucu geldiğini savunanlar olmasına rağmen “Efe” kelimesi, efendinin tam karşılığı değildir. Cevat Şakir Kabağaçlı, namı değer Halikarnas Balıkçısı, Efe kelimesinin aslında genç ya da delikanlı anlamına geldiğini söyler.

Celal Esad Arseven‘in düzenlediği‚ Sanat Ansiklopedisinde‘ ise “Eskiden asayişin korunmasına memur, hafif silahlı bir asker sınıfına verilen addır. Selçuklular zamanında Aydın ve Teke taraflarında böyle bir askeri sınıf oluşturulmuştu ki bunlara Efe denirdi“ der.

Bir başka tanımlamaya göre ise Efe sözcüğü ‘Efeb’den gelmektedir. Efeb teşkilatı Yunanistan’dan önce Anadolu’da kurulmuştur. Bunlar da tıpkı Zeybekler gibi dağ başında talim eder, daha sonra kente gelip tiyatroda silah oyunları oynarlardı.

Zeybek kelimesi ise mana bakımından efe kelimesine göre daha eskileri işaret etmektedir. Ahmet Vefik Paşa, “Lehçe-i Osmani”de “Zeybek“tarifini şöyle yapıyor: “Hafif tüfenkçi asker. Devlet-i Selçukiye zamanında Teke ve Aydın yöreleri tarafından Mısır’a celb olunan asker. Zaptiye askeri.